banner UFC.png
  • ANBCT

Regulament Cupa de Cristal a Bucurestiului in Arta Culinara 11-14 aprilie 2013

Concursul are ca baza atragerea a cat mai multi bucatari si cofetari antrenand echipele in vederea selectionarii de noi cadre pentru formarea unor echipe ce pot participa la manifestarile similare internationale.Totodata aceste concursuri au ca strategie largirea bazei de cunoastere si a schimbului de impresii, de perfectionare continua si de indentificare a valorilor culinare romanesti.

Concursul national se va desfasura in urma inscrierii echipelor la Secretariatul General al asociatiei si dupa caz la directorii sucursalelor regionale.Cupa de Cristala Bucurestiului in Arta Culinara se va desfasura la Centrul EXPOROM, Str. Biruintei nr. 98, Localitatea Pantelimon, judetul Ilfovin perioada 11-14 aprilie 2013, in cadrul expozitiei GastroPan.


Expozitia este deschisa pentru toate categoriile de vizitatori.

Ceremonia de deschidere vaavea loc in data de 11 aprilie 2013, de la orele 11.00.


CONCURS DE ARTA CULINARA


Concurs national pe echipe, reprezentand unitati de alimentatie publica/catering;

Concurs national individual


Participare

Concursul este dedicat bucatarilorsi cofetarilor calificatireprezentand hoteluri si restaurante din Romania.


Inscrierea

Inscrierea se efectueaza la adresa: petrisor.tanase@anbct-romania.ro sau petrisor.tanase@yahoo.com


Telefon de contact: Petrisor Tanase 0723 521 522

Pentru informatii suplimentare nu ezitati sa ne contactati.


Tariful de participare

Nu se percepe tarif de participare pentru concurenti.


In functie de rezultate, se vor acorda:

-Cupa “CUPA de Cristal a Bucurestiului in ARTA CULINARA”

-Cupa si medalie locul I

-Cupa si medalie locul II

-Cupa si medalie locul III

-Diplome de participare si medalii pentru toti concurentii.Conditii de participare

Echipele pe orase, echipe individuale, unitati de alimentatie publica

Echipele de bucatari sau cofetari reprezentand orase, judete si unitati de alimentatie publica, etc.

Echipele sunt compuse din 4 membri, seful de echipa, 2 bucatari si un cofetar

Echipei cu punctajul maxim ii este acordata Cupa de Cristal a Bucurestiului in Arta Culinara.

Prima echipa clasata primeste Cupa si Medalie locul I

A doua echipa clasata primeste Cupa si Medalie locul al II-lea

A treia echipa clasata primeste Cupa si Medalie locul al lll-lea

Pot participa si bucatari/cofetari individual.


Echipa castigatioare a cupei va fi pregatita in vederea participarii la Campionatul Mondial din anul 2014 de la Luxembourg.


Bucatarii si cofetarii pot participa prin formarea unor echipe individuale.

IMPORTANT: Programele trebuie prezentate integral in aceeasi zi. Piesele pentru prezentare se expun o singura data. Este strict interzis sa se utilizeze animale vii (de ex. pestisori aurii) pentru decorare.

Nota: Castigatorii altor concursuri internationale nu pot participa in cadrul acestei competitii decat cu titlu demonstrativ.


DESCRIEREA CATEGORIILOR A, B, C, D1/D2


Categoria A: Gustari reci


Pentru Gustare: Platou rece pentru 8 persoane + 1 farfurie de prezentare (degustare juriu), 1 farfurie pentru fotografie.


Criterii de jurizare categoria A: Gustari reci

Prezentare / originalitate 0 – 25 puncte. Se noteaza aspectul general al farfuriei care trebuie sa fie apetisant, elegant, estetic.

Compozitie 0 – 25 puncte. Se noteaza imbinarea echilibrata a factorilor nutritivi cu gusturile moderne, culorile si aromele trebuie sa se imbogateasca unele pe altele in mod practic, usor digestibil.

Preparare corecta din punct de vedere profesionale 0 – 25 puncte. Se noteaza concordanta dintre denumirile clasice si retetele originale, corecta preparare a alimentelor de baza, selectarea corecta a gelatinei, timpul optim de coacere pentru carne si peste.

Decorare / servire 0 – 25 puncte.Se noteaza servirea curata si atenta, fara “inflorituri, zorzoane” simpla si practica.Bucatile de carne taiate se vor prezenta in fata piesei principale cu partea taiata la vedere.

Punctaj maxim posibil = 100 puncte.


Important: expicatie Tapas – In general sunt gustari mici ce port fi servite cu scobitoarea, de ex: (bucatele de carnat prajit, salam cu masline, creveti gatiti sau scoici gatite sau marinate puse pe feli de paine). Altele pot fi fara paine, doar cu scobitoarea: inelele de ceapa, peste, creveti sau felii de vanata, toate astea trecute prin diferite paste/aluaturi/ compozitii si prajite. Felie de sunca umpluta cu branza topita, branza Rockfort, prune uscate si ruloul taiat in felii sau mancaruri gatite dar care se pot servi reci de ex: berbec gatit marinat si servit in bucatele reci pe paine. Sau salata de creveti cu maioneza sau cu sos aioli. Sau scoici gatite cu ceapa, paprica foi de dafin vin alb si patrunjel si apoi servite reci pe paine prajita cu usturoi.


Categoria B: Cosul secret


Fiecare echipa va primi materia prima din partea organizatotilor pentru a prepara :

- O gustare rece sau calda la apreciera concurentilor

- Un fel principal cald

- Un desert


Timpi de realizare impusi:

15 minute timp de gandire si mise en place

60 minute preparare

10 minute curatarea spatiului de lucru

Organizatorii vor pune la dispozitie o bucatarie cu urmatoarele caracteristici:

- plita electrica 2 ochiuri

- chiuveta

- frigider

- tocator


Echipele participante vor prepara doua portii din fiecare fel da mancare si vor si prezentate pe farfurii (una pentru fiecare fel pentru degustare juriu si alta pentru fotografie)


Criterii de jurizare categoria B: Cosul secret.

Prezentare / originalitate 0 – 25 puncte. Se noteaza aspectul general al farfuriei care trebuie sa fie apetisant, elegant, estetic.


Compozitie 0 – 25 puncte. Se noteaza imbinarea echilibrata a factorilor nutritivi cu gusturile moderne, culorile si aromele trebuie sa se imbogateasca unele pe altele in mod practic, usor digestibil.


Preparare corecta din punct de vedere profesionale 0 – 25 puncte. Se noteaza concordanta dintre denumirile clasice si retetele originale, corecta preparare a alimentelor de baza, selectarea corecta a gelatinei, timpul optim de coacere pentru carne si peste.

Decorare / preparare si servire 0 – 25 puncte.

Se noteaza modul de oraganizare si servirea curata si atenta, fara “inflorituri, zorzoane” simpla si practica.Bucatile de carne taiate se vor prezenta in fata piesei principale cu partea taiata la vedere.


Punctaj maxim posibil = 100 puncte.


Categoria C: Cofetarie

1 platou de expozitie cu prajituri pentru nunta (mici prajituri), praline, fursecuri, prajitura cu brinza sau biscuit fantezie (fancy biscuits) in 3 sorturi diferite, de aceeasi dimensiune (greutate 6 – 14 g), pentru 6 persoane, plus una piesa din fiecare pentru testare de catre juriu si una pentru fotografie.

1 piesa de expozitie (tort festiv de nunta). Inaltimea minima 40 cm. Se permit numai produse comestibile.

3 deserturi exclusive diferite montate pe platouri.


Criterii de jurizare categoria C: Cofetarie

Prezentare / originalitate 0 –25 puncte. Se noteaza aspectul general al unui fel care trebuie sa fie apetisant, elegant, atragator, in stil modern.

Compozitia 0 –25 puncte.Se noteaza armonia dintre culoare si arome, naturala, atragatoare.

Preparare corecta din puncte de vedere profesionale 0 – 25 puncte. Se noteaza corecta preparare de baza a alimentelor, in concordant cu cerintele de astazi ale artei culinare moderne.

Decorare /servire 0 – 25 puncte.Se noteaza aranjamentul curat, folosirea exemplara a platoului, pentru a realiza o servire cat mai eficienta.

Punctaj maxim posibil = 100 puncte.


Categoria D1/D2: Arta culinara


Categoria D este dedicata artei si spactacolului. expozitie de piese / piesa centrala.

Exponatele categoriei D, care vor fi amplasate intr-o sectiune separata a competitiei, trebuie sa demonstreze publicului diferenta intre gatit si arta culinara.

Categoria D1 Piese decorative:


Produse ornamentale din categoria produse reci de arta culinara din care fac parte sculpturile din margarina, gheata, sare, fructe sau legume taiate in forme si forme decorative (sculpturile din legume si fructe se vor executa in ziua concursului in fata juriului).Categoria D/2: Cofetarie


Produsele ornamentale de cofetarie pot fi realizate din zahar tras sau suflat in forme si dantela, pictura in ciocolata, lucrari ornamentale de ciocolata, ciocolata taiata in forme si figuri decorative, creatii facute din nuga si tragacanth, pastillage, obiecte modelate in marzipan, si prajituri decorative. Exponatele vor avea maxim 1.5 m inaltime si max.1 m latime.

Definirea decoratiunilor artistice (pieselor centrale):

Se considera exponat orice forma decorativa sau expunere artistic realizata din materialele alimentare permise. Este interzisa folosirea vopselelor toxice si a spray-urile, a materialelor si decoratiunilor artificiale, cu exceptia acelor articole care sunt suport pentru sculpturi, etc.

Folosirea mulajelor este interzisa.

Cele mai des folosite materiale pot include urmatoarele: legume, dulciuri (suflate sau trase), gheata, ciocolata, sare, pastillage, tallow, martzipan, unt, grasimi nesaturate, prajituri, aluat, vopsea pe baza de cacao, condimente, unt de arahide, gum paste, nuga, fructe.


Criterii de jurizare pentru categoriile D/1 si D/2

Aceste produse vor fi jurizate numai daca nu au mai fost expuse anterior. Produsele expuse in cutii inchise trebuie sa fie accesibile juriului, in caz contrar nu vor fi notate. Produsele vor fi jurizate numai daca sunt preparate din produse alimentare, dar se permite folosirea oricaror materiale pentru suporturile din interiorul produselor.


Categoriile D/1 si D/2 vor fi evaluate separate.


Gradul de dificultate 0 – 25 puncte. Gradul de dificultate implicat de crearea unui articol va fi evaluat in functie de taletul artistic individual, timpul necesar realizarii piesei si al devotamentului si indraznelii artistice.

Maiestria produsului / Performanta 0 – 25 puncte.Se evalueaza in functie de folosirea profesionala a materialului.

Aranjamentul artistic / creativitatea 0 – 25 puncte. Aspectul general al produsului finit trebuie sa incante, pastrand principiile eticii si esteticii.

Efectul asupra publicului / promovarea vanzarii 0 – 25 puncte.Se apreciaza prepararea si realizarea propriilor idei cu produse alimentare, intr-o maniera novatoare. Noutatea trebuie sa fie usor de recunoscut, realizata intr-un mod evident.

Daca este posibil, produsele de la categoriile D/1 si D/2 pot fi expuse publicului pana in ultima zi.

Cele mai bune produse ale categoriilor D/1 si D/2 vor fi votate ca “Exponatul Salonului”.


Deciziile juriului sunt definitive si irevocabile.


PREZENTARE


Toate exponatele vor fi prezentate in timpul unei singure zile.

Pentru a evita orice fel de neintelegeri, organizatorii vor stabili un regulament de expozitie care va fi respectat de fiecare participant.

Fiecare participant va fi informat din timp asupra zilei (datei) cand va expune.

Toate platourile si felurile de preparate vor fi etichetate cu un card de expozitie, pe care se vor inscrie subiectul si numele concurentului.

Organizatorul are dreptul sa retraga participarea oricarui produs care nu are un aspect prezentabil publicului.