Caută
  • ANBCT

PV AL CONFERINTEI NATIONALE AL ASOCIATIEI NATIONALE A BUCATARILOR SI COFETARILOR DIN TURISM ROMÂNIA

Predeal, 27 NOIEMBRIE 2006


Deschiderea lucrarilor Conferintei nationale a ANBCT a fost facuta de domnul Dumitru Burtea, presedinte ANBCT, membru de onoare WACS. Locatia conferintei a fost Cabana Vânatorilor din Predeal, a carei gazda ospitaliera a asigurat mijloacele media (videoproiector, CD-player, sonorizare) de înalta tinuta.


În deschiderea lucrarilor s-a prezentat statutul actual al ANBCT, statut aprobat la Adunarea generala a ANBCT din 1995, cu modificarile ulterioare facute la Adunarea generala din 2001, la aniversarea a 30 de ani de la înfiintarea asociatiei.


Cei 40 de participanti la Conferinta Nationala a ANBCT si aniversarea a 35 de ani de la înfiintarea ABC au pastrat un moment de reculegere pentru personalitatile asociatiei trecuti în nefiinta în perioada de la precedenta adunare generala.


Se da citire ordinii de zi al conferintei nationale:

  • - raportul de activitate al asociatiei

  • - raportul financiar pe perioada 2001 – 2005

  • - calendarul actiunilor ce urmeaza a fi realizate în anul 2007

  • - proiectul de buget pe 2007

  • - propuneri de modificari la statut

  • - prezentarea filialelor si a conducerii acestora

  • - discutii


S-a votat raportul filialelor ANBCT din tara si s-au aprobat noile structuri organizatorice ale filialelor din Bucuresti si din tara, dupa cum urmeaza:

Filiala Bucuresti:

  • - presedinte: Grigore Todea

  • - prim-vicepresedinte – Constantin Ungureanu

  • - vicepresedinti: - Vatafu Gheorghe

  • - Dobre Doru

  • - Tisu Stefania

  • - Constantin Gheorghe

  • - Minciu Gheorghe

  • - Anita Marin

  • - Baltes Ionel

  • - secretar general: Gabriela Berechet

Filiala Oradea:

  • - presedinte: Bar Eugen

Filiala Iasi

  • - presedinte: Megyesi Stefan

Filiala Constanta:

  • -Presedinte: Andrei Dumitrescu

Filiala Brasov:

  • - presedinte: Nicolae Urs

Filiala Predeal:

  • - presedinte: Stefan Bercea

Filiala Sibiu:

  • - presedinte: Nicolae Draghiciu

Se supune la vot si se aproba în unanimitate structurile propuse.


Se supune la vot majorarea cotizatiei de membru ANBCT la suma de 120 RON/an pentru mambrii activi, 50 RON/an pentru membrii activi pensionari si 50 RON/an pentru simpatizantii ANBCT. Se aproba propunerea în unanimitate.


Se propune ca filialele din tara sa vireze 60% din cuantumul cotizatiei anuale încasate în contul central ANBCT, diferenta de 40% fiind retinuta la filiala pentru acoperirea cheltuielilor si actiuni pe plan local. Se aproba în unanimitate.


Presedintele ANBCT da cuvântul raportului de activitate al ANBCT de la ultima Adunare generala.


Iau cuvântul de asemenea participantii la evenimentele gastronomice internationale din anul 2006 (Stefan Bercea, Cornelia Ghisoi, Marin Anita) si de asemenea se prezinta de catre doamna Gabriela Berechet raportul de activitate al ANBCT la conferintele si congresele WACS la care ANBCT a luat parte în 2005 – 2006.


Se aproba propunerile de buget pe anul 2007 si a calendarului de actiuni propuse a se realiza în 2007.


Se deschid discutiile:

Doamna Lenuta Nusa Chiriac – presedinte filiala ANBCT Neamt semnaleaza urmatoarele:

  • - ANBCT are o activitate dinamica dar este mai cunoscuta peste hotare decât în tara, simtindu-se lipsa unui concurs gastronomic national, cu exceptia celui organizat din 2 în 2 ani pentru acordarea distinctiei de Maestru în Arta Culinara

  • - propune atragerea tuturor restaurantelor si hotelurilor din România în ANBCT

  • - propune initierea unui demers legislativ pe lânga Ministerul Muncii, Ministerul Turismului pentru recunoasterea distinctiei de MAC si recompensarea salariala a detinatorilor, în conformitate cu reglementarile nationale

  • - propune validarea listei de experti la examenele de bucatari pentru scolile de formare profesionala pentru ocupatia de bucatar (scoli de arte si meserii, licee de specialitate, scoli de formare profesionala a adultilor) de catre ANBCT, în prezent pe lista aprobata de CNFPA fiind persoane cu studii superioare care vin din industrie sau învatamânt, fara legatura cu sectorul de productie culinara din sectorul Horeca.

  • - propune anuntarea programului competitional international din timp

Doamna Gabriela Berechet prezinta:

  • - realizarea site-ului ANBCT, o realizare care va facilita accesul mai rapid a informatiei in lipsa unui peridic al asociatiei

  • - propune reevaluarea profesionala a detinatorilor de titlu de MAC (la cerere) si ierarhizarea pe stele (de la 1 la 3) conform unei metodologii similare celei de acordare a stelelor Michelin

  • - propune structurarea în cadrul asociatiei a departamentelor cu competente distincte, care sa faciliteze desfasurarea optima a activitatii ANBCT dupa cum urmeaza:

  • - comitet educational – responsabil cu validarea programelor de pregatire si sau specializare/perfetionare

  • - comitetul culinar – responsabil cu validarea retetelor si a continutului stiintific al retetelor din gastronomia nationala

  • - comitetul competitional – responsabil cu formare echipei nationale si a echipelor individuale care vor participa la competitiile gastronomice internationale

  • - comitetul juridic – responsabil cu solutionare litigiilor contractuale ale membrilor asociatiei

  • - comitetul financiar – responsabil cu colectare si gestionare fondurilor ANBCT

  • - comitetul de PR – responsabil cu relatia cu mass-media si organismele nationale si internationalepl

Toate propunerile urmeaza a fi discutate si validate în Biroul executiv al ANBCT.


De asemenea, Domnul Burtea Dumitru precizeaza ca este nevoie de un sediu central, conform hotarârii de înfiintare a ANBCT în 1995 acest sediu este în Bucuresti, bdul Poligrafiei 3-5, unde se gaseste THR – CG si ca acest sediu trebuie recuperat.


De asemenea se supune la vot ca functia de secretar general sa fie o functie retribuita, cu o retributie ce va fi hotarâta de catre Biroul executiv nou ales.


Se da citire scrisorii domnului Nichita Georgescu, fost ministru al turismului, sustinator al cauzei bucatarilor.


Se da cuvântul domnului Nicolae Pupaza, presedintele Asociatiei Nationale a Barmanilor si Maitre d’Hotel din România care saluta adunarea si subliniaza ca activitatea ANBCT este una dintre cele mai prolifice, raportat la alte asociatii profesionale din România. De asemenea subliniaza specificul activitatii din bucatarie si al nevoii unei reprezentativitati mai mari în forurile consultative ale ANT, comitet sectorial etc.


Se supune la vot lista Comitetului Director al ANBCT alcatuit din presedintii si vicepresedintii filialelor ANBCT.


Se supune la vot propunerea pentru Biroul Executiv al Comitetului Director în urmatoarea structura :

  • secretar general ANBCT – dr. Ing. Gabriela Berechet

  • membri ai Biroului Executiv : Nusa Lenuta Chiriac (Roman, Neamt), Nicolae Tureanu (Sibiu)

  • vicepresedinti : Cornelia Ghisoi (Brasov)

  • - Ion Negrea (Bucuresti)

  • - Nicolae Urs (Brasov)

  • - Andrei Dumitrescu (Constanta)

  • Prim-vicepresedinte : Stefan Bercea (Predeal, Brasov)

  • Presedinte : Dumitru BURTEA


Adunarea generala aproba în unanimitate structura propusa.


Conferinta Nationala a ANBCT se încheie cu acordarea diplomei, a medaliei si a cartii omagiale « 35 de ani » tuturor participantilor si personalitatilor absente care au contribuit în mod eficient la promovarea artei culinare si a profesiei de bucatar.


Festivitatea s-a încheiat cu oferirea unei cupe de sampanie si a unei mese festive organizata în cadrul restaurantului Cabana Vânatorilor din Predeal.


Gabriela Berechet

Secretar general ANBCT

0 afișare
  • Facebook Clean