Caută
  • ANBCT

Prima semifinală pentru Global Master Chef Europa Centrală

Budapesta, 25 – 29 septembrie 2007

Atmosferă fierbinte, concurenţi emoţionaţi, juriu pătruns de importanţa evenimentului, public cu gura la suflet.


In faţa unui mare auditoriu cele 8 echipe reprezentând Europa Centrală se aliniază la startul tragerii la sorţi a ordinii în care vor intra in concurs. Sunt tineri bucătari cu asisitenţii lor din Luxembourg, Olanda, Polonia, Elveţia, Germania, Cehia, Ungaria şi Austria.


Publicul începe să facă pronosticuri, pentru că unii din concurenţi au deja un palmares în lumea bucătarilor. Se vehiculează numele elveţianului, al austriacului dar şi al germanului. Ei reprezintă ţări care la Cupa mondială de la Luxembourg sau la Olimpiada culinară de la Erfurt iau multe medalii.


Se extrage ordinea in care vor intra în concurs: 1- Polonia, 2 – Ungaria, 3 – Olanda, 4 – Germania, 5 – Cehia, 6 – Luxembourg (care a venit cu o domnişoară bucătar de 21 de ani şi cu asistentul de 23 de ani), 7 – Austria, 8 – Elveţia.


Juriul este unul extrem de sever, cu multe competiţii la activ şi acreditat de WACS.


Ceremonia esre deschisă de directorul WACS al Europei Centrale, dl. Reinhold Metz care îi prezintă pe preşedintele juriului, domnul Axel Ruhmann din Germania, urmat de Wynand Vogel din Olanda, Adrian Bader din Elveţia, Frank Widmann din Germania, Laszlo Gyorgy din Ungaria şi Milan Sahanek din Cehia.


Concurenţilor li se dezvăluie coşul secret conţinând piept de raţă, şalău, cotlet şi file de miel, legume, crupe, verdeţuri, condimente, produse lactate, ouă, maţipan, zahăr alb şi brun, miere de albine. Lista este lungă, dar ingredientele nu sunt străine concurenţilor.


Reprezentantul asociaţiei somelierilor din Ungaria prezintă oferta de vinuri: albe, roze, roşii, de la seci la dulci, de la tinere la mature şi oferă spre degustare concurenţilor pentru a putea face o asociere cât mai corectă a preparatelor cu vinurile prezentate. Concurenţii au 2 ore la dispoziţie pentru redactarea unui meniu din 4 servicii (gustare, entree, preparat de bază şi desert), să întocmească necesarul de marfă. Toţi încep să compună. Se simte emoţia lor şi în rândul publicului care încearcă prin aplauze să-i încurajeze.