top of page
banner UFC.png
  • ANBCT

Pregătiți pentru CUPA CULINARĂ MONDIALĂ - LUXEMBURG 2010

Punct final pentru pregătirea echipei naţionale de juniori a Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism pentru Cupa Culinară Mondială care se va desfăşura între 20 şi 24 noiembrie la Centrul Internaţional Luxexpo din Luxembourg. În vederea participării la Cupa Mondială Culinară, lotul naţional de bucătari juniori ai României a efectuat ultimul antrenament oficial care s-a ţinut la Cabana Vânătorilor din Predeal. Pentru cei patru componenţi ai lotului naţional de juniori, trei bucătari şi un cofetar, cu vârste cuprinse între 19 şi 22 de ani, emoţiile au fost pe măsură. La marele eveniment culinar din Luxembourg vor participa bucătari din aproximativ 30 de ţări, de pe toate cele cinci continente, care vor prezenta miilor de vizitatori din lumea întreagă, o serie de creaţii noi, specialităţi şi preparate culinare, toate ridicate la rang de artă culinară.


Atmosfera din antrenament a fost chiar una de concurs, unde tinerii au pregătit chiar meniul cu care se vor prezenta la campionatul culinar fiind atent supravegheaţi şi îndrumaţi de maeştrii în arta culinară: căpitanul de echipă Ştefan Bercea şi de antrenorul Jakob Hausmann.


„Primul fel a fost format din Millefeuille din şalău, somon şi dovlecei cu mozzarella şi cu sos din cozi de raci. Este o gustare caldă la care secretul cere ca garnitura de creveţi să fie gătită la timp , pentru a nu se întări când va fi servit de către clienţi. Norocul este că lucrăm în echipă.”, ne spune Alin Drăgoescu – bucătar junior.


“La meniul principal, avem preparatul din piept de raţă umplut cu gutui în crustă de ciocolată aromatizată cu coriandru şi cimbru, care va fi servit cu mămăligă şi trufe, aromatizat cu sos de castane. Apoi îl vom băga la cuptor unde preparatul se va coace la 180 de grade Celsius, însă mieyul preparatului nu trebuie să depăşească 65 de grade.”, ne explică Dragoş Bercea - bucătar junior.


La desert tânăra cofetară Frida Toth a pregătit sufle de dovleac, ciocolată albă şi alune de pădure, sorbet de roşii cu vodcă şi busuioc, fructe de pădure gratinate cu sabayone.

Programul competiţiei va fi unul destul de încărcat. Pe 20 noiembrie bucătarii juniori vor participa la Expoziţia de preparate reci iar tematica va fi una pe măsură: platou festiv pentru 8 persoane din carne sau peşte. Un sortiment din 4 feluri diferite de fingerfood sau tapas pentru 4 persoane, un meniu gastronomic pentru o persoană compus din 5 feluri iar la desert vor fi trei feluri individuale prezentate pe farfurie. Nu în ultimul rând, bufetul din standul special amenajat pentru echipa României, va fi dominat de o grandioasă sculptură în ciocolată reprezentând un vultur în greutate de 20 de kilograme cu o înălţime de 60 de centimetri. Scuptura este realizată de cofetarul echipei: Frida Toth.