top of page
banner UFC.png
banner.png
348824527_215552291260607_6553731018223536286_n.jpg
 • Poza scriitoruluiANBCT

Patronatele din Turism si HoReCa solicita redeschiderea integrala a celor 40000 de unitati.

Patronatele din Turism si HoReCa au solicitat reprezentantilor Guvernului Romaniai printr-o scrisoare, redeschiderea integrala a unitatilor redeschiderea integrala a celor 40 000 de restaurante, hoteluri, baruri si cafenele, incepnd cu data de 15 iunie.


Redam integral mai jos scrisoarea trimisa catre Guvern:


"Subiect :

 • 15 Iunie 2020 - Anularea restrictiilor pentru terase

 • 15 Iunie 2020 - Redeschiderea cu restrictii a restaurantelor ( interioare ) Solutii pentru ajutarea celui mai impactat domeniu de criza COVID19: HORECA

SCRISOARE DESCHISA

În atenția

 • Domnului Prim-Ministru Ludovic Orban

 • Domnului Ministru Marcel Vela, Ministerul Afacerilor Interne Domnului Ministru Nelu Tătaru, Ministerul Sanatații

 • Domnului Ministru Virgil-Daniel Popescu, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri

 • Domnului Ministru Secretar de Stat Razvan Pirjol, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri

 • Domnului Ionel Danca, Secretar General al Guvernului

Avand in vedere ca 1 iunie 2020 a reprezentat data la care industria ospitalitatii, turismul din Romania a renascut,

Avand in vedere situatia numarului de cazuri noi confirmate cu infectii cu Coronavirus,

Avand in vedere practica europeana prin care tarile membre au inceput o relaxare accentuate a restrictiilor impuse operatorilor din ospitalitate, din turism pentru a nu rata sezonul de vara,

Luand in considerare entuziasmul national generat de deschiderea teraselor precum si implicatiile pozitive in economie, patronatele din turism – HORA, FPTR, ANAT și FIHR

– va solicita trecerea la faza a 2-a din planul discutat : eliminarea restrictiilor pentru terase si re-deschiderea restaurantelor in interior cu anumite restrictii.

Este foarte important pentru intreaga industrie a turismului, trecerea la faza a 2-a in cel mai scurt timp, 15 iunie 2020, din urmatoarele motive :

 • Activarea intregului activ de oameni legati de aceasta industrie. Aproximativ 400 000 de oameni vor fi reactivati complet (130.000 angajati in unitati de alimentatie publica, 80.000 angajati in unitati de cazare si peste 190.000 angajati in companii care dezvolta afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizorii locali de ingrediente, producători și distribuitori materie primă, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum și sisteme de gestiune, curățenie, transport, logistică, ambalaje). Azi au fost reactivati numai o parte din ei. Veniturile angajatilor din industrie se bazeaza in mare parte pe bacsis. Ei sunt astazi in somaj tehnic aferent salariului minim pe economie, venit insuficient supravietuirii.


 • Reluarea activitatii va diminua numarul de angajati care vor fi concediati. Azi se estimeaza ca 30% din angajati isi vor pierde locurile de munca, iar daca redeschiderea nu va avea loc saptamana viitoare numarul concedierilor va creste spre 40%, ceea ce inseamna aproximativ 150 000 de someri.

 • Redeschiderea integrala a celor 40 000 de restaurante, hoteluri, baruri si cafenele. Evitam cresterea numarului de firme care nu au mai redeschis, estimate azi la 27% din total, adica 10 800 de locatii.

 • Ameliorarea conflictului dintre proprietarii de locatii si operatori, legat de cuantumul si plata chiriei. Azi aproximativ 10 000 de operatori din industria de turism au preluat integral sarcina chiriei. Fiecare zi de “inchis” creste aceasta presiune pe relatia proprietar – operator. Azi operatorii aflati in conflict cu proprietarii intentioneaza sa intre in insolventa.


 • Industria ( HORECA ) este estimata la 6 miliarde de euro ( 4 miliarde euro incasari aferente restaurantelor si 2 miliarde euro incasari aferente hotelurilor ), cu incarcare 70% pe lunile de vara. Azi aceasta industrie a pierdut 30% din incasari iar pierderea va creste exponential. Ratarea datei de 15 iunie va duce la diminuarea cu 50% a cifrei de afaceri in industrie.

 • A 2-a etapa de redeschidedre de pe 15 iunie va fi un impuls, un boost pentru industriile suport, partenere : legume si fructe, procesatori de carne, ape minerale si racoritoare, bere, vin, lapte si produse lactate, panificatie, furnizori de echipamente si servicii. HORECA impreuna cu aceste industrii insumeaza 5% din PIB ul Romaniei.

Dorim prin aceasta scrisoare, sa va reamintim si subiectele discutate la intalnirile anterioare dintre organizatiile noastre, Domnul Prim-Ministru Ludovic Orban si alti reprezentanti ai administratie centrale :

1. Suspendarea impozitului specific pentru semestrul 2 din 2020;

2. Plata taxelor si impozitelor industriei aferente anului 2020 in anul 2021, in 12 rate egale;

3. Acordarea in cel mai scurt timp a fluxurilor financiare - granturi europene nerambursabile in vederea refacererii capitalului de lucru - pentru operatorii din HORECA si Agentiile de Turism;

4. Acordarea de tichete HORECA folosite exclusiv pentru achizitia unei mese calde;

5. Reducerea taxelor pentru plaje cu 50 % in anul 2020;

6. Legislatie care sa permita reducerea taxelor locale cu 50% pentru sectorul HORECA in anul 2020.

Cu speranța că ne veți acorda sprijinul prompt, suntem intotdeauna deschisi dialogului cu autoritatile centrale.

HORA- ORGANIZAȚIA PATRONALĂ A HOTELURILOR ȘI RESTAURANTELOR DIN ROMÂNIA


Președinte: Daniel Mischie

FIHR - FEDERAȚIA INDUSTRIEI HOTELIERE DIN ROMÂNIA

Președinte: Calin Ile

FPTR - FEDERAȚIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMÂNESC

Președinte: Mohammad Murad

ANAT – ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ A AGENȚIILOR DE TURISM DIN ROMÂNIA

Președinte: Nicolae Demetriade"

1.645 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page