Caută
  • ANBCT

Ioan Florescu: Provocarea unui bucătar cu viziune este să gătească cu materie primă locală

Unul dintre cei mai buni bucatari romani, cu experienta de aproape 3 decenii intr-ale gatitului, Chef Ioan Florescu continua sa aduca premii de profil in tara. Cel mai recent, o medalie de aur la Olimpiada Gastronomica din Erfurt, Germania, prima castigata de o echipa romaneasca de bucatari. Asta se intampla anul trecut; de atunci si pana acum, Ioan Florescu a avut de schimbat cateva meniuri la Hotel Restaurant Belvedere Brasov, unde e de gasit in majoritatea timpului -- acolo, meniul se schimba odata cu ingredientele de sezon, de regula cam la 3 luni de zile. Iar cea mai mare provocare a bucatarului cu viziune, spune el, este sa puna in valoare ce gaseste prin piata de langa el.


Chef Ioan Florescu

Cum a devenit el acest bucatar cu viziune? Nu tocmai din proprie initiativa; Ioan isi aminteste ca s-ar fi vazut mai degraba padurar, dar sectia de silvicultura a liceului n-a intrunit numarul necesar de elevi in acel an. Ioan a absolvit, in schimb, liceul specializat in alimentatie publica, incepand imediat dupa studii sa colaboreze cu maestrul in arta culinara Stefan Bercea la Cabana Vanatorilor.


Urmeaza povestea lui Ioan Florescu, in cateva etape si cu observatii proprii, parte a seriei editoriale "Gustul pasiunii", dezvoltata de IQads si Selgros Romania.


De mic, Ioan a fost obisnuit cu o bucatarie variata, traditionala, bazata pe ingrediente naturale si locale. Prima impresie gustativa pe care si-o aminteste din copilarie?