Caută
  • ANBCT

HORA solicită luarea unei decizii, privind redeschiderea teraselor, până pe 28 mai.

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România – HORA a revenit cu o nouă scrisoare deschisă adresată primului Ministru Ludovic Orban, solicitând luarea unei decizii oficiale privind deschiderea teraselor și stabilirea protocoalelor de sanitație cât mai repede posibil, mai exact în intervalul 25-28 mai 2020.

Totodată, reprezentanții organizației solicită publicarea Hotărârii Guvern pentru redeschiderea teraselor în Monitorul Oficial în aceeași zi, precum și a protocoalelor de sanitație, stabilite de către ANSVSA, împreună cu reprezentanții industriei.


Redam mai jos scrisoarea adresata Guvernului României:


„Către Guvernul României În atenția Domnului Prim Ministru, Ludovic Orban Stimate Domnule Prim Ministru, Organizația Patronală HORA este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești, ce are misiunea de a susține și de a promova interesele și valorile comune ale membrilor săi, pe plan național și internațional.


Având în vedere:

  • Anunțul autorităților în cadrul întâlnirilor cu HORA, precum și în massmedia, referitor la redeschidea teraselor pe 1 iunie;

  • Necesitatea pregătirii operatorilor din domeniu cu resursele necesare: oameni, aprovizionare și curățenie;

  • Implementarea noilor protocoale de protecție sanitară, reglementate de catre ANSVSA referitoare la clienți, angajați și spații;

  • Crearea unor reguli interne și instruirea personalului;

  • Abordarea progresivă în reluarea activității;

  • Nevoia de predictibilitate.


HORA solicită Primului Ministru Ludovic Orban următoarele:

  • Decizia de deschidere a teraselor să fie luată cât mai repede în perioada 25-28 mai;

  • Publicarea Hotararii de Guvern în Monitorul Oficial în aceeași zi;

  • Stabilirea protocoalelor de sanitație de catre ANSVSA, împreună cu reprezentanții industriei;

  • Publicarea protocoalelor în Monitorul Oficial o dată cu Hotararea de Guvern de redeschidere a teraselor.


Anexăm documentului planul cu etapele și măsurile propuse pentru redeschiderea restaurantelor. Cu speranța că ne veți acorda sprijinul prompt, rămânem la dispoziția dumneavoastră pentru dialog, Președinte Daniel Mischie



Plan pentru redeschiderea teraselor și a restaurantelor

Faza 1 – 1 iunie 2020

Spații: a) terase independente și terase integrate unităților publice de alimentație b) unități take away cu servire la interior


Condiții: a) Terase independente și integrate unităților de alimentație

  • Distanța socială (distanța între mese 1,5 m, mese de max. 8 pers.);

  • Măsuri sanitare obligatorii angajați (masca, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tură);

  • Dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant;

  • Personalul va fi informat și va respecta regulamentele în vigoare;

  • Igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru;

  • Instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 în fiecare meniu.

b) Unități Take away cu servire in interior

  • Limitarea accesului în interiorul locației potrivit numărului de case de marcat deschise/kioskuri, cu păstrarea distanței de 1,5 m între stațiile de preluare comenzi. În cazul în care există mai mulți clienți decât numărul de stații de servire, zona de așteptare va fi în fața unității cu păstrarea distanței între clienți de 1,5 m;

  • Fiecare casa de marcat/punct de servire va fi dotat cu ecran de protecție din plexiglas;

  • Regulile de distanțare socială vor fi afișate la loc vizibil la intrarea în unitate, angajații unității având obligația de a verifica și asigura respectarea lor;

  • Măsuri sanitare obligatorii pentru angajați ( mască, mănuși, măsurarea temperaturii la angajaților la intrarea în tură );

  • Dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant;

  • Igienizarea și dezinfectarea programataă a spațiilor de lucru;

  • Instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 la fiecare stație de marcat.


Faza 2 – 15 iunie 2020

Relaxarea restricțiilor pentru următoarele spații (pas 2): a) terase independente și terase integrate unităților publice de alimentație, interior restaurante b) unități take away cu servire la interior


Măsuri privind redeschiderea parțială a spațiilor închise: restaurant, baruri cafenele, autoserviri, etc.

  • Distanța socială (distanța între mese 1,5 m, mese de max. 8 pers.);

  • Măsuri sanitare obligatorii pentru angajați (mască, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tură);

  • Dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant;

  • Personalul va fi informat și va respecta regulamentele în vigoare;

  • Igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru;

  • Instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 în fiecare meniu.


Faza 3 – 1 iulie 2020 Condiție: numai după analiza indicatorilor COVID19 ( infecții, decese ) de către CNSSU Spații:

  • Restaurante, Cafenele, baruri, unități autoservire, terase, unități take away

  • Condiții în concordanță cu solicitările CNSSU de la momentul respectiv: Fără restricții”

665 afișare
  • Facebook Clean