top of page
banner UFC.png
  • Poza scriitoruluiANBCT

HORA revine catre guvern cu o nouă solicitare pentru redeschiderea restaurantelor la interior

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România – HORA revine cu o nouă scrisoare deschisă către autorități prin care solicită trecerea la faza a doua a planului propus luna trecută.În contextul în care 1 iunie 2020 a reprezentat data la care industria ospitalității, turismul din Romania, s-a redeschis și practica europeană prin care țările membre au început o relaxare accentuată a restricțiilor impuse operatorilor din ospitalitate, organizație Hora supune atenției autorităților următoarele: „Având în vedere analiza situației financiare a companiilor din industria horeca de 6 mld. euro în 2018 reprezentând un procent de 5,07% în formarea PIB, conform Studiului de Impact și Analiză financiară a companiilor active în horeca, situația generată de criza actuală CoVid-19 se resimte acut în acest sector care genereaza încasări mai mici cu 85% în anul 2020 față de anul 2019”, se arată în documentul citat.

Astfel, HORA solicită: 1. Deschiderea imediată a restaurantelor de hotel pentru clienții cazați;

2. Eliminarea/relaxarea restricțiilor de pe terase începând cu data de 1 iulie;

3. Redeschiderea interioarelor în următoarele condiții:

  • Distanța socială (distanța între persoanede 1,5 m, mese de max. 6 pers., 2 m între ocupanții scaunelor meselor alăturate);

  • măsuri sanitare obligatorii angajați (mască, mănuși);

  • dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant;

  • igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru;

  • instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19.

4. Acordarea în cel mai scurt timp a fluxurilor financiare – granturi europene nerambursabile în vederea refacererii capitalului de lucru – pentru operatorii din horeca;

5. Acordarea de tichete horeca folosite exclusiv pentru achiziția unei mese calde.

Recent, în urma întâlnirilor cu Organizația HORA, Primaria Municipiului Bucuresti a suspendat taxa de ocupare a domeniului public până la sfârșitul anului 2020 și a organizat o zonă de promenadă în Capitală pentru a veni în sprijinul operatorilor horeca.

Pe lista discuțiilor au rămas subiecte la care încă se așteaptă răspuns, ca de exemplu, reducerea cu 50% a impozitului pe clădiri în care funcționează unități horeca și acordarea de vouchere pentru stimularea consumului în restaurante.

879 afișări0 comentarii
bottom of page