banner UFC.png
  • ANBCT

Dragos Petrescu, HORA: Lucram la 10% din capacitate! 320.000 de oameni risca sa fie trimisi in somaj

Dragos Petrescu, presedintele Patronatului HORA si coproprietarul lantului de restaurante City Grill, sustine ca peste 300.000 de angajati care lucreaza in restaurante si hoteluri sunt afectati grav de masurile dure luate ca urmare a raspandirii Coronavirus.

In sedinta care va avea loc astazi, la Guvern, urmeaza sa fie adoptat un pachet de masuri economice care sa sustina industriile aflate in pragul colapsului in acest moment. Una dintre masuri este chiar sustinerea somajului tehnic.


“Lucram la 10% din capacitate, furnizand servicii de livrare la domiciliu. Cu alte cuvinte, 90% din forta de munca din industria ospitalitatii este astazi in hold. Trimisa acasa. Angajatii care vor ramane angrenati in activitatea de livrari vor lucra normal, cu salariile aferente, iar cei care sunt trimisi acasa, in functie de masurile pe care noi le asteptam azi de la Guvernul Romaniei vor fi platiti probabil cu 75% din salariul lor”, a declarat Dragos Petrescu.


Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania este autoritatea reprezentativa a industriei ospitalitatii romanesti si are misiunea de a sustine si promova interesele si valorile comune ale membrilor sai. Azi, in HoReCa activeaza in jur de 40.000 de societati comerciale, cu o cifra de afaceri in jurul a 3 miliarde de euro si 400.000 de angajati. Dintre acestia, 320.000 risca sa fie concediati.


Printre masurile solicitate de HORA se numara:

  • Somaj tehnic cu plata a 75 % din venituri si taxele aferente suportate de catre stat;

  • Plata imediata a datoriilor statului catre companii:

  • TVA de recuperat fara control in prealabil, concedii medicale, plata urgenta a facturilor pe care statul le are de achitat catre operatorii din domeniu;

  • Masuri pentru amanarea ratelor catre banci si/sau societati de leasing fara consecinte pentru companii;

  • Credite guvernamentale acordate rapid pentru nevoi de lichiditate, fara garantii,in conditii financiare preferentiale si cu rambursare pe termen lung;

  • Punerea la dispozitie de lichiditati pentru companii prin crearea unui mecanism intre BNR si Eximbank / CEC, prin garantarea de catre stat a unor imprumuturi de urgenta de la bancile comerciale, in conditii de acordare imbunatatite conform nivelurilor revizuite de OECD/ Banca Central Europeana in comunicarea din 13 martie 2020.

Mai sunt doua categorii de masuri. Una prevede prorogarea declaratiilor fiscale de pe data de 25 martie pe 25 aprilie, urmand sa vedem cum evolueaza lucrurile in luna aprilie si sa putem proroga din nou, adica amana din nou, daca va fi cazul. Practic, va fi o infuzie de capital prin amanarea acestor taxe. Iar a treia categorie de masuri o privesc cele doua miliarde de euro sau aproximativ 10 miliarde de lei pe care speram ca statul ni-I va pune la dispozitie pentru aceste sectoare de activitate grav afectate. Sub diverse forme: credite garantate, imprumuturi, cu dobanda subventionata. Adica o injectie de capital absolut necesara pentru ca aceste sectoare sa mai poata functiona macar la cota de avarie”, a mai declarat presedintele Patronatului HORA.

Scris de Gabriela Ples - industriacarnii.ro

Miercuri, 18 Martie 2020

7.801 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

CONVOCATOR În temeiul art. 31 din Statut, se convoacă Adunarea Generală Ordinară a ASOCIAȚIEI NAŢIONALE A BUCĂTARILOR ŞI COFETARILOR DIN TURISM - ROMÂNIA, pentru data de 30.09.2022, ora 10:00. care va