top of page
banner UFC.png
banner.png
348824527_215552291260607_6553731018223536286_n.jpg
  • Poza scriitoruluiANBCT

Colegul nostru Chef Emanuel Mocan va reprezenta România in competiția San Pellegrino Young Chef

După o pauză de doi ani și jumătate de la ultima prezență la o competiție internațională, din cauza pandemiei, Chef Emanuel Mocan s-a calificat din nou pentru compețiția San Pellegrino Young Chef, concurs cu tradiție patronat de brandul San Pellegrino. Emanuel Mocan este unul dintre cei zece finaliști ai regiunii Europa de Sud – Est, participând la prima fază a competiției cu un preparat lacto-vegetarian, mentorul său fiind tot Chef Cezar Munteanu.


„Preparatul se numește «Renaissance» și este pe bază de ciuperci de pădure și țelină, inspirat practic dintr-o tocăniță de ciuperci. Numele preparatului pleacă de la ideea că ciupercile cresc în fiecare an timp de o perioada îndelungată din același mycelium. La fel consider că și omenirea, mai ales după această perioadă dificila de pandemie și criză economică, ar trebui să se restarteze și să își analizeze foarte atent următorii pași pentru viitor”, a declarat Emanuel Mocan.


Renaissance by Emanuel Mocan

Pentru fiecare regiune în parte, tinerii bucătari au trecut printr-un proces riguros de selecție de către școala culinară ALMA – The International School of Italian Cuisine și vor trece în finală doar pe baza preparatelor lor remarcabile. Alături de Emanuel, pentru regiunea Europa de Sud – Est s-au mai calificat Gregory Kikis și Maria Zoga din Grecia, Ivan Tartaro din Croația, Žiga Koprivc și Mojmir Marko Šiftar din Slovenia, Paweł Szulżycki din Polonia, Dominik Kovács – Ungaria, Letizia Vella – Malta, dar și Olga Feferkuchen – Israel.


„Mă bucur să fiu singurul care va reprezenta România, această participare va fi a zecea prezență a mea într-o competiție internațională. Cu siguranță competiția va fi una strânsă și nu va fi ușor să fie ales marele câștigător, cel care va fi prezent în Marea Finală! Pentru etapa următoare voi începe o perioadă de două luni de antrenamente și de perfecționare a preparatului”, explică Emanuel Mocan.

Pentru ediția SPYC 2022 – 2023, regiunea pentru care concurează Emanuel Mocan va fi jurizată de catre:


  • Bucătarul-șef maltez Jeffrey J Vella a lucrat cu unele dintre cele mai mari nume din industrie, printre care Gordon Ramsay și Alain Ducasse, iar în prezent conduce restaurantul Cap Aureo din Rovinj, Croația.


  • Bucătarul Avivit Priel Avivchai, stabilit la Tel Aviviv, este cofondatorul restaurantului Ouzeria, unde servește o bucătărie mediteraneană colorată și proaspătă, stropită cu băuturi pe bază de anason și cocktailuri delicioase.


  • Bucătarii Georgianna Hiliadaki și Nikos Roussos sunt co-fondatorii grupului Modern Greek Food Group (MGFG), a cărui navă amiral este restaurantul Funky Gourmet din Atena, cu două stele Michelin, unde bucătăria grecească primește o tentă avangardistă. Grupul are, de asemenea, mai multe restaurante în Londra.


  • Iwona Niemczewska, o fostă avocată care și-a schimbat profesia cu cea de bucătăreasă, este bucătăreasa proprietară a restaurantului Lustra din Szczecin, Polonia, unde prepară o bucătărie expansivă inspirată de călătoriile sale și de timpul petrecut la restaurante precum Hibiscus și Murano din Londra.


  • Născută în Transilvania, România, și stabilită acum în orașul Brașov, Oana Coanta a deschis Bistro de l'Arte în decembrie 2000. Ea caută să încurajeze alți bucătari români să fie mândri de moștenirea lor gastronomică, iar în 2019 a primit titlul de cea mai bună bucătăreasă din țară din partea Gault & Millau.


„Competiția nu este una ușoară, dar ține de noi să ne folosim de avantajele pe care le avem. Juriul este suficient de experimentat ca să poată vedea într-un sos sau într-un piure toți pașii pe care i-ați făcut. Țineți cont că, dacă ajungeți în finala pe regiune, va trebui să puteți aduce sau procura la fața locului toate ingredientele anunțate și să puteți face tehnic tot ce ați propus la preselecție – preparatul nu se schimbă”, îi sfătuiește Chef Oana Coantă, care va face parte pentru a treia oară din juriul competiției regionale SPYC, pe competitori.


În 2018, a reprezentat România la concursul culinar internațional Les Chefs en Or, desfășurat la Paris, unde a câștigat locul trei, fiind pentru prima dată când a participat la secțiunea de seniori. În 2014 a câștigat competiția la nivel de juniori.


Chef Emanuel Mocan s-a calificat pentru prima dată la San Pellegrino Young Chef în 2015. Ulterior, a câștigat competiția Arena Bucătarilor edițiile 2017 și 2019.


Avându-l ca mentor în profesia de bucătar pe Cezar Munteanu, Emanuel Mocan a intrat în competiții culinare de la vârsta de 18 ani, trecând prin mai multe bucătării prestigioase din țară, actualmente fiind bucătar-șef la restaurantul Epoca Bella din Cluj.


SanPellegrinoYoungChef este un proiect desfășurat la nivel mondial, incluzând țările în care activează brandul San Pellegrino, clasificate în 16 regiuni. România face parte din regiunea Europa de Sud-Est & Regiunea Mediteraneană, alături de Croația, Grecia, Israel, Polonia, Slovenia și Ungaria.


În 2019, România a fost reprezentată în semifinală de către Roxana Blenche și Diana Drăghici, asistate de chefii-mentori Cezar Munteanu și Adrian Hădean. De asemenea, Chef Oana Coantă a făcut parte din juriul competiției.

 

Va invitam sa urmariti o demonstratie culinara facuta de catre Chef Emanuel Mocan in cadrul evenimentului Taste Ambassadors.


3.954 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page