top of page
banner UFC.png
banner.png
348824527_215552291260607_6553731018223536286_n.jpg
  • Poza scriitoruluiANBCT

84 DE NOI MAESTRII IN ARTA CULINARA DIN ROMANIA

Centrul National de Învatamânt Turistic si Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism – România a organizat în perioada 13 – 17 noiembrie 2006, a VI-a editie a examenului de obtinere a distinctiei de Maestru in Arta Culinara cu cofinantarea Autoritatii Nationale pentru Turism , în conformitate cu ordinul Ministrului Turismului Nr. 89/1995.


La acest examen s-au înscris 84 de participanti, dintre care 74 de bucatari si 10 cofetari-patiseri.


Participantii provin în proportie de 25% de la filiala ANBCT Bucuresti, 25% de la filiala ANBCT Brasov-Predeal, iar restul de la celelalte filiale din tara (Sibiu, Timis, Constanta, Cluj etc). La aceasta editie am avut 2 competitori români cu rezidenta în strainatate si un cetatean strain cu resedinta în România.


38% dintre participanti sunt femei si 62% sunt barbati.


Conditiile de înscriere la examenul pentru obtinerea distinctiei de MAESTRU IN ARTA CULINARA au fost:

  • sa fie membru ANBCT

  • sa fie absolvent al unui curs de specializare/perfectionare

  • vechime de minimum 10 ani în meseria de bucatar/cofetar

  • preocupare pe linia promovării artei culinare (participări la concursuri profesionale nationale si internaţionale, apariţii în presa de specialitate, apariţii TV etc)

Examenul a inclus o pregatire teoretica si practica efectuata cu experti ai asociatului CNIT, SC Tourism, Hotel & Restaurant - Consulting Group S.R.L., o proba scrisa la care nota minima de promovare a fost nota 7 (sapte), si o proba practica, desfasurata în 2 etape:


Etapa 1

pentru bucatari:

  • întocmirea si realizarea unui meniu alcatuit din 3 preparate: gustare, preparat de baza si desert. Fiecare preparat s-a montat în 2 farfurii, în fata juriului, astfel încât sa se poata evidentia efectul optic în relatia marime/ cantitate.

Pentru cofetari-patiseri:

  • realizarea unui platou de cofetarie si patiserie pentru 8 persoane, alcatuit din 3 – 4 sortimente. O portie s-a prezentat în farfurie.


Etapa 2 - proba de creativitate

  • pentru bucatari: realizarea unei piese de baza – festiva, montata pentru 8 persoane, cu garnituri si sosuri adecvate, o portie la farfurie

  • pentru cofetari: realizarea unei piese festive montata de maximum 2,5 kg, o portie la farfurie.


Juriul a fost alcatuit din experti în gastrotehnica si Maestri în Arta Culinara români, cu experienta în competitii profesionale nationale si internationale, dupa criterii de jurizare corespunzatoare concursurilor omologate WACS (World Association of Chefs Societies) : mise-en-place si curatenie, prezentare / inovatie, creativitate / compozitie / preparare profesionala corecta / expunere/ servire / gust si miros. Punctajul minim de promovare a probei practice a fost de 80 de puncte.

97 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page